Kazne uz video i foto-dokaz

Bez autora
Jan 05 2011

Bahati vozači skloni da ne poštuju crveno svetlo, žutu traku, ograničenje brzine, prvenstvo prolaza ili novopostavljenu signalizaciju koja podseća da je zabranjeno blokirati raskrsnicu od danas više neće prolaziti nekažnjeno. Ako je suditi prema najavama iz MUP-a Srbije, prekršaje na 14 ulica koje su pod prismotrom specijalnih „red lajt” kamera, saobraćajna policija počeće od danas da sankcioniše slanjem kazni i dokaznog snimka na kućnu adresu vozača. Pre nekoliko dana, uspešno su okončana testiranja optičkih uređaja. Probni rad je pokazao da su načinjeni snimci vrlo kvalitetni. Vozačima savetujemo da poštuju propise, jer su testiranja samo na Brankovom mostu pokazala da mnogo njih vozi žutom trakom. Video-nadzor 14 saobraćajnica biće uključen 24 časa dnevno, a kamere visoke rezolucije programirane su da počinioca fotografišu četiri puta u trenutku pravljenja prekršaja, a i da naprave video-zapis od 12 sekundi – od šeste sekunde pre, do šeste sekunde posle prekršaja.

Kazne uz video i foto-dokazBahati vozači skloni da ne poštuju crveno svetlo, žutu traku, ograničenje brzine, prvenstvo prolaza ili novopostavljenu signalizaciju koja podseća da je zabranjeno blokirati raskrsnicu od danas više neće prolaziti nekažnjeno.

Ako je suditi prema najavama iz MUP-a Srbije, prekršaje na 14 ulica koje su pod prismotrom specijalnih „red lajt” kamera, saobraćajna policija počeće od danas da sankcioniše slanjem kazni i dokaznog snimka na kućnu adresu vozača. Pre nekoliko dana, uspešno su okončana testiranja optičkih uređaja.

– Probni rad je pokazao da su načinjeni snimci vrlo kvalitetni. Vozačima savetujemo da poštuju propise, jer su testiranja samo na Brankovom mostu pokazala da mnogo njih vozi žutom trakom – kažu u MUP-u.

Video-nadzor 14 saobraćajnica biće uključen 24 časa dnevno, a kamere visoke rezolucije programirane su da počinioca fotografišu četiri puta u trenutku pravljenja prekršaja, a i da naprave video-zapis od 12 sekundi – od šeste sekunde pre, do šeste sekunde posle prekršaja.

Kamere samostalno prepoznaju, beleže i šalju snimak komandnom centru. Uređaji prepoznaju registarske oznake tako da uz fotografski i video-zapis dostavljaju i podatke o vlasniku vozila. Svih 14 kamera povezano je u računarsku mrežu čije se središte nalazi u komandnom centru MUP-a, gde će prekršaji biti automatski evidentirani.

– Na osnovu snimka i registarske tablice saobraćajna policija piše kaznu koja će stići na adresu vlasnika vozila. Uz opis prekršaja vozači će dobiti i četiri fotografije. Ako vlasnik automobila ne plati kaznu u zakonskom roku, predmet sa video-zapisom (koji se smatra validnim dokazom) šalje se sudiji za prekršaje – navode u Upravi saobraćajne policije.

Ako je suditi prema uočenom u periodu testiranja, novi sistem imaće pune ruke posla. Primera radi, samo kroz raskrsnicu Ulice Starine Novaka i Cvijićeve, ka hali „Pionir”, dnevno prođe do 10.000 vozila, a na ovom ukrštanju napravi se čak 300 prekršaja.

U slučaju da vozač učini prekršaj za volanom tuđeg automobila, zakonom je predviđeno da kazna stiže na adresu vlasnika vozila. On, međutim, ima mogućnost da navede ime osobe koja je upravljala automobilom, a u slučaju da je vozilo prodao, saobraćajnoj policiji mora da saopšti kod koga se četvorotočkaš nalazi. Ako to ipak ne želi ili nije u mogućnosti da uradi, moraće da sam plati kaznu. Zato u policiji upozoravaju da je novi vlasnik obavezan da u roku od 15 dana od dana kupovine izvrši promenu podataka u saobraćajnoj dozvoli.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik